Pe data de 21 septembrie armenii de pretutindeni sărbătoresc Ziua Independenței de Stat a celei de a treia republici. În anul 1991, în primul stat creștin al lumii se organiza un referendum popular în urma căruia Armenia se desprindea de Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste. Data de 21 septembrie 1991 a fost momentul în care Armenia a redevenit stat suveran iar România a fost prima țară care a recunoscut independența Republicii Armenia, la 11 octombrie 1991, relațiile diplomatice fiind stabilite pe 17 decembrie 1991.
Ambasada Armeniei la București a fost deschisă la 24 aprilie 1994, consfințind bunele relații seculare ale celor două state.
Începând cu secolul IX pricepuții meșteșugari și comercianți armeni se stabilesc în țările române, contribuind la dezvoltarea culturală și economică. Numeroși scriitori și oameni de știință și-au afirmat cu mândrie originea armeană, fiind în același timp cetățeni loiali României.
Un rol deosebit în menținerea unei bune relații între Armenia și România l-a jucat comunitatea armeană din România, una dintre cele mai vechi din Europa, deținătoarea unui important patrimoniu cultural. O dovadă în acest sens o constituie și instituirea, de către Parlamentul Românei, a Zilei Limbii, Alfabetului și Culturii Armene pe data de 12 octombrie.
La 1 decembrie 2021, în urma realizării Recensământului populației, în România trăiau 1213 armeni, dintre care 25 în județul Tulcea, în municipiul Tulcea și orașul Babadag. În județul Tulcea prima comunitate armeană este atestată la Babadag în anul 1501 iar comunitatea tulceană se coagulează în secolul XIX, în zona actualei străzi Concordiei.
Lucian Eduard Simion, președinte al Sucursalei Tulcea a Uniunii Armenilor din România: „Comunitatea armeană tulceană este puțin numeroasă dar, cu toate acestea, reușim să rămânem o prezență activă! Cel mai important eveniment cultural al anului, Seara Armeană din cadrul Festivalului Săptămâna Interetnică, adună la Tulcea peste 100 de reprezentanți ai sucursalelor armene din țară. Alte evenimente locale marchează Genocidul Armean, Crăciunul și Vartavarul, Ziua Independenței Republicii Armenia și Ziua Limbii, Alfabetului și Culturii Armene.
Anul acesta membrii sucursalei noastre se vor întruni la finele săptămânii viitoare pentru a sărbători Independența de Stat iar în luna octombrie vom organiza o întâlnire publică amplă, în cadrul căreia vom lansa o publicație ce prezintă sintetic date despre comunitatea armeană tulceană.
Se spune că noi, armenii, suntem uniți și solidari. Este adevărat iar în momente cu adevărat importante, precum Ziua Independenței, cred că nu există armean din lumea asta care să nu simtă un fior de mândrie în suflet gândindu-se că este urmașul unui neam vechi și îndelung încercat de istorie, care a reușit să își păstreze fruntea sus. La mulți ani, Armenia!”
Pana acum nu si-a spus nimeni parerea. Fii tu primul cel care o face!
DA, zilnic
La inceputul lunii cand am sunat sa intreb aveau doar un pediatru de la Constanta care venea o data ...
Ultima data acum aproximativ 5 ani sa primit 1 milliard de euro bani UE pentru decolmatari si alte l...
Bravo, domnilor! Sperăm la o pedeapsă cu executare!
TUCHILĂ MITICĂ am inteles ca e ...membru a unui partid care l-a pus in functie cred ca ptr asa cev...
Ala a furat o gaina din loc Corbu - Constanta pe care a dat-o mita unui consilier local ptr a semna ...
Deci voi ati testat pe oricine indiferent daca a fost beat sau nu. Asta poarta un nume :abuz.Cum...
Cand ''sanctionati'' primarii care in loc sa repare drumurile monteaza semne de circulatie ''drum c...
Acum vor conduce fara permis. Vorbesc serios. Nu au ei treaba.
''Stejaru - Populație (2021) - Total 1.242 locuitori''De ce nu este desfiintata primaria si con...