Mai mulţi reprezentanţi ai autorităţilor municipale şi judeţene, dar şi doi parlamentari, au participat vineri, 18 mai 2018, la sala de conferințe Toma Caragiu, la o primă etapă a campaniei destinate românilor care doresc să muncească, să studieze și să locuiască în străinătate „Informare acasă! Siguranță în lume!“.
La conferința organizată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, reprezentat la Tulcea de subsecretarul de stat Victor Ionescu, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean, au participat elevi din clasele finale de liceu, grupul țintă al acestei campanii. Scopul acestei caravane la nivel național este de a realiza o informare corectă și cât mai completă a potențialilor migranți români în ceea ce privește drepturile pe care le au în statele membre ale Uniunii Europene.
După cum au amintit chiar organizatorii acestei campanii, indiferent că sunt elevi, studenţi sau adulţi angajaţi sau în căutarea unui loc de muncă, românii au libertatea de a se deplasa oriunde în lume, în funcţie de preferinţe, nevoi, oportunităţi, abilităţi sau calificare. Migraţia pentru studii sau pentru muncă a generat o serie de nevoi noi, la care statul este obligat să răspundă şi trebuie să o facă cu eficienţă şi cu atenţie în beneficiul cetăţenilor săi.
„Mă bucur că ați ales județul nostru pentru desfășurarea acestei campanii pentru că, de câțiva ani buni, noi ne confruntăm cu acest fenomen al depopulării. Avem sate, comune întregi, nu mai vorbesc de municipiu, din care pleacă tineri, familii întregi, care se stabilesc în afara țării. Inițiativa Ministerului pentru Românii de Pretutindeni este destinată tocmai celor care pleacă și au nevoie să fie informați cu privire la locurile în care ajung și cu ce probleme se pot confrunta acolo. Vreau să mulțumesc elevilor care au venit, interesați de acest fenomen, vreau să le mulțumesc profesorilor care i-au însoțit și părinților, domnilor directori de licee și de școli pentru că au conștientizat acest fenomen. Faptul că până în anii trecuți nu se vorbea de acest fenomen, nu înseamnă că el nu exista. Acum, s-a văzut că într-adevăr este o problemă și se dorește să se ajungă la rezolvarea acestui export de forță de muncă, de inteligență.
Acum două săptămâni, am participat la un alt seminar, unde s-a dezbătut problema traficului de persoane. S-a discutat de această sclavie modernă și de modul cum persoanele care merg la muncă în afară și nu au informația necesară ajung să fie incluse în acest fenomen. Cred că acesta este unul din motivele pentru care s-a gândit această campanie la nivel național“, a declarat vicepreședintele Dumitru Mergeani.
Pana acum nu si-a spus nimeni parerea. Fii tu primul cel care o face!
ÎMI PARE RĂU PENTRU EL, PENTRU PĂRINȚI. ÎMI PARE RĂU, PENTRU SOCIETATEA ASTA " MODERNĂ", DAR ...
Oribil sistemul educational este DISTRUS in totalitate va spune cineva care a lucrat in acest sistem...
Pe marginea drumului se vede ... motorul masinii. Ce viteza o fi avut nenea asta?
Asa este Tudor. Si care ar fi ele? E normal ca o fata de 15 ani sa plece pe camp cu ''iubitul''? De...
Nu cred ca -i mai ''dadea'' cineva bulling. Cel mai probabil se temeau de el, il ocoleau, izolau dup...
,,Chiar nu mai pot!" Cutremurătoare cuvinte! Oare colegii, profesorii au înțeles ceva, au avut vr...
Copil singur neglijat de asazisa lui familie.
Acum se poarta adidasi nu pantofi.
Vitezoman la 73 de ani?
Trebuie luate măsuri mai mari și cât mai repede posibil!