Regal muzical şi coregrafic armean în cadrul Festivalului Săptămâna Interetnică
În perioada 21-27 iulie 2024 scena din Piaţa Civică a municipiului Tulcea găzduieşte cea de a XIX-a ediţie a Festivalului Săptămâna Interetnică. Evenimentul a fost iniţiat de Asociaţia Centrul European pentru Diversitate şi este implementat în partenerit cu organizaţiile minorităţilor etnice tulcene.
De mai bine de zece ani Uniunea Armenilor din România–sucursala Tulcea este partener al evenimentului şi contribuie consistent la succesul Serii Armene.
„Suntem o comunitate puțin numeroasă care reușește să fie o prezență activă în peisajul cultural tulcean. Un eveniment multietnic precum Festivalul ne stimulează să rămânem uniți și să identificăm noi forme de manifestare artistică menite să ne promoveze moștenirea culturală. În ultimii ani am reușit să fim prezenți la toate evenimentele organizate la nivel local cu demonstrații de dans tradițional și gastronomie armeană. La ediția 2024 a Festivalului Săptămâna Interetnică vom organiza o Seară Armeană de excepție. Cunoscutul jazzman Harry Tavitian a dat curs invitației noastre și va reveni pe scena tulceană în anul în care aniversează o jumătate de secol la debutul său în jazz. Talentatele noastre colege de la Ansamblul NAIRI din cadrul Sucursalei Constanța a Uniunii Armenilor din România au pregătit un colaj deosebit de dansuri iar tinerii de la ansamblul tulcean Bazmazan vor aduce un omagiu coregrafic reputatului și regretatului maestru Gagik Ginosyan, trecut în neființă la începutul anului. După Festival vom începe în forță pregătirile pentru următorul eveniment important al acestui trimestru: celebrarea Zilei Independenței Armeniei în luna septembrie” a declarat Lucian Simion președintele sucursalei Tulcea a Uniunii Armenilor din România.
Pianistul Harry Tavitian este una dintre personalităţile care au marcat evoluţia jazz-ului românesc şi nu numai. Considerat de International Herald Tribune «cel mai interesant jazzman român contemporan», Tavitian a jucat un rol activ în apariţia şcolilor naţionale de jazz din Estul Europei. Jazzul de avangardă şi bluesul arhaic alternează în creaţia sa, traversată de la începutul carierei sale de un puternic filon etnic.
Tavitian se consideră armean prin naştere, român prin adopţie şi se simte acasă în ambele culturi, folclorul balcanic şi caucazian fiind una din sursele sale majore de inspiraţie. Muzica sa este şi o dovadă a legăturii dintre muzica românească şi cea armeană. În stânga şi dreapta Mării Negre, România aparţine Balcanilor precum Armenia, Caucazului. Arta lui Tavitian este deschisă în ambele direcţii.
Harry Tavitian s-a născut în anul 1952 la Constanţa într-o familie de armeni. A studiat pianul clasic de la vârsta de 6 ani. Este absolvent al Academiei de Muzică din Bucureşti. La 17 ani descoperă blues-ul. În 1978, la Constanţa, pune bazele grupului Creativ cu care va câştiga în 1980 premiul I pentru debut la Festivalul de Jazz de la Sibiu şi va deveni promotorul jazzului de avangardă in România. În anii ’80 muzica Creativului era sincronă cu avangarda jazzului european şi cu tendinţele de coagulare a şcolilor naţionale de jazz din Estul Europei, în ciuda izolaţionismului politic al României, a problemelor legate de neacordarea vizelor şi de imposibilitatea de a răspunde invitaţiilor la festivalurile din Occident. În 1985 si 1986 grupul Creativ scoate două LP-uri la casa londoneză Leo Records. Fanii de jazz din România primesc vestea cu entuziasm, ca un semn al spargerii universului concentraţionar al dictaturii Ceauşescu.
Cunoscutul critic american de jazz Eugene Chadbourne scria: „Există mulţi pianişti de jazz, dar Tavitian este unic. Folosirea de către el a temelor tradiţionale româneşti şi armeneşti este, fără îndoială, una dintre cele mai bune mânuiri ale muzicii de acest gen la ora actuală, făcută cu deosebită grijă şi dragoste, cu o tehnică superbă şi un simţ dramatic fără egal. În concert, ca şi pe disc, la pian, talăngi sau fluiere româneşti, Tavitian este un om din care muzica pur şi simplu izbucneşte din străfunduri„.
Harry Tavitian a susţinut la Bucureşti două concerte pentru Preşedintele Armeniei, Robert Kocharyan (unul din ele la Sala Palatului) şi a cântat la Festivalul de jazz de la Erevan, ca invitat personal al acestuia. Tavitian a primit în 2011 Medalia „Komitas” din partea Ministerului armean al Diasporei. A fost invitat de Ambasada Armeniei la concertul dedicat Zilei Naționale a Armeniei cu prilejul sărbătoririi a 20 de ani de independență, la Ateneul Român și cu prilejul împlinirii a 25 de ani, la Teatrul Național din București.
Alături de cunoscutul jazzman Harry Tavitian vor da strălucire Serii Armene din cadrul Festivalului SăptămânaInteretnică talentatele membre ale Ansamblului NAIRI din cadrul sucursalei Constanța a UAR.
Programul lor artistic reprezintă un repertoriu bazat pe compozițiile unor autori moderni, care, folosind sonoritatea tradițională, au creat melodii de o reală calitate artistică, reușind să atingă perfecțiunea, prin asimilarea lor în repertoriul universal al cântecului armenesc.
Iubirea este tema centrală a tuturor acestor melodii, iubirea- ca sentiment suprem al dăruirii și înălțării spirituale.
Coregrafia acestor melodii se bazează pe elementele dansurilor tradiționale care făceau parte din expresia artistică a momentelor celor mai importante ale vieții: căutarea drumului destinului prin iubire, nunta sau rolul al femeii în sărbătorile precreștine sau creștine.
Combinate cu măiestria baletului clasic și cu distincția specială, aproape diafană, a feminității, aceste dansuri sunt într-adevăr expresia caracteristică a armencelor.
Programul artistic al Serii Armene din cadrul Festivalului SăptămânaInteretnică va fi completat de un recital coregrafic al ansamblul tulcean Bazmazan. Înființat în ianuarie 2019, în cadrul Centrului EU divers, ansamblul a ales drept zonă de inspirație pentru repertoriu şi costume Armenia Apuseană. Admiratori ai cunoscutului ansamblu Karin, coordonat de reputatul şi regretatul coregraf Gagik Ginosyan, şi-au constituit un repertoriu menit să amintească de zona de proveniență a comunității armene tulcene. Costumele dansatorilor sunt împodobite manual cu broderie de Marash. În prezent activitatea ansamblului este susținută de EU divers şi UAR-Tulcea iar acțiunile comune promovează dansul, broderia şi gastronomia armeană.
Pana acum nu si-a spus nimeni parerea. Fii tu primul cel care o face!
Dacă a fost construită din fonduri ale Companiei Naționale de Investiții, de ce apare sigla ERBA...
Deja ne-am lamurit ca nu se face nimic.''Consiliul de Supraveghere din Domeniul Naval (CSDN), afla...
Da cu siguranta trebuie sa participam si la aventuri in Jijila!
cel mai smecher baiat, dar din pacate nu este un om de incredere, deoarece imi datoreaza o shaorma d...
Cu ce-am greșit din zisele lui Ion Rațiu? Cred ca chiar ma aflu in interiorul celor spuse de ilust...
Pădurare, ai început frumos și ai sfârșit dând cu oiștea-n gard... Democrația presupune drep...
''cultura africană tradițională'' ??? Serios? Ati fost ... acolo? Eu am fost!
Iarăși accidente de la gazeta de perete a Politiei! Dar acum vreo două săptămâni a sosit în o...
Bine punctat, Vlad!!!
@Vlad banuiesc ca esti tulcean. Nu e productiv sa dai din gura pe modelul ''tipar''. Fa ceva sa indr...