Întreprinzătorii din mediul rural care se încadrează în categoria micro-întreprinderilor sau întreprinderilor mici din zona ITI Delta Dunării au la dispoziţie 4,39 de milioane de euro prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, pentru dezvoltarea afacerilor.
Pot fi finanţate, de exemplu, servicii turistice și agroturistice de cazare, servicii de cazare în parcuri pentru rulote, camping și tabere, servicii turistice de agrement dependente sau independente de o structură de primire agro-turistică cu funcțiuni de cazare și servicii de alimentație publică, servicii de catering, servicii de ghid turistic. Sunt, de asemenea, susţinute investiţiile pentru infrastructură în unităţile de primire turistică tip agro-turistic.
Banii sunt disponibili pe două linii de finanţare prin submăsurile 6.2 „Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale” şi 6.4 „Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole”, apeluri de proiecte dedicate teritoriului ITI.
Astfel, alocarea financiară disponibilă prin sM 6.2, este de 1,4 milioane de euro.
Sprijinul nerambursabil este în valoare de:
-70.000 Euro/ proiect în cazul activităților de productie, servicii medicale, sanitar-veterinare și de agroturism
– 50.000 Euro/ proiect în cazul altor activități;
Fondurile alocate în sesiunea 2018 prin sM 6.4 sunt în valoare de 2,99 milioane de euro. Valoarea sprijinului nerambursabil va fi de maxim 90% din costul total al proiectului:
– nu va depăși 200.000 Euro cu o contribuţie proprie de 10%
Microîntreprinderile şi întreprinderile mici, atât cele existente cât şi cele nou înfiinţate (start-ups) trebuie să-şi desfăşoare activitatea propusă prin proiect în spaţiul rural din teritoriul ITI Delta Dunării, punctul/punctele de lucru pentru activitățile aferente investiției finanțate prin proiect, trebuie de asemenea să fie amplasate în spaţiul rural din teritoriul ITI Delta Dunării. În cazul în care activitatea propusă prin proiect se desfășoară la sediul social, acesta trebuie să fie în mediul rural din teritoriul ITI Delta Dunării.
De asemenea, pot accesa aceste linii de finanţare fermieri sau membrii unor gospodării agricole (autorizaţi cu statut minim pe PFA) care îşi diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unei activităţi neagricole în zona rurală din teritoriul ITI Delta Dunării în cadrul întreprinderii deja existente, încadrabile în microîntreprinderi şi întreprinderi mici, cu excepţia persoanelor fizice neautorizate.
În Delta Dunării, pensiunile agroturistice se pot construi pe minimum 200 mp
Conform Ordinului nr. 798/2018 emis de Ministerul Turismului, prin excepţie, suprafaţa de teren aferentă unei pensiuni agroturistice situată pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării scade de la minimum 1.000 mp, la minimum 200 mp.
„Actul normativ facilitează construcţia de pensiuni agroturistice şi implicit accesarea de fonduri europene pentru dezvoltarea turismului pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.
Cu implicarea experţilor ADI ITI DD, ghidurile de finanţare pe sM 6.2 şi sM 6.4 au fost adaptate în acest sens”, a precizat preşedintele ADI ITI Delta Dunării, Ilie Petre.
Sesiunile de primire a proiectelor se deschid după cel puțin 7 zile de la data publicării versiunii finale a Ghidului solicitantului pe pagina de internet a AFIR.
Depunerea on-line a dosarului cererii de finanţare se face conform cu instrucţiunile prinse în ghidurile de finanţare, disponibile pe www.itideltadunarii.com şi www.afir.info.
Acces pentru solicitanţii din teritoriul ITI inclusiv la fondurile naţionale
Odată cu publicarea ghidurilor dedicate ITI pentru sM 6.2 şi sM 6.4 a fost publicat şi ghidul de finanţare pe sM 4.1-Investiții în exploatații agricole, apel naţional cu o alocare de peste 300 de milioane de euro, bani la care au acces şi potenţialii beneficiari din teritoriul ITI.
„S-a urmărit astfel să se acopere interesul masiv pentru această zonă de finanţare în teritoriul ITI”, a declarat preşedintele ADI ITI Delta Dunării, Ilie Petre.
De exemplu, pe sM 4.1 În cazul fermelor vegetale şi zootehnice de dimensiune medie rata sprijinului public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile și nu va depăşi:
Pana acum nu si-a spus nimeni parerea. Fii tu primul cel care o face!
Autoritățile, ori sunt incompetente, ori sunt lase...
Foarte urat. Prost pregatiti si dezinteresati. Doi pescari cu o plasa de pesti se descurcau mai bine...
Am fost elev scum 40 de Ani si nu exista comisii si comitete de elevi.Puneti mana pe carte si mai...
Nea Ilie, mai pune mâna pe regulament...
Unitatea e carniprod km 5. Sunt si acum epavele acolo.
Soferul depasit nu s-a asigurat. A considerat ca daca semnalizeaza e in regula .A dat de doua ori di...
Intre timp in Romania.........................Conform datelor recente, datoria publică a țării a ...
Ala de 20 de ani abia se tinea pe picioare . Era beat si drogat.
Este normal ce se intampla . Pietonii nu se asigura si tasnesc pe zebra .
Interesant cum a putut intretine relatii sexuale cu un copil! Cum naiba a reusit sa "intre"? Sau vio...