Constantin Hogea, fostul primar al municipiu timp de 16 ani, un fin observator al fenomenului politico-administrativ din municipiul şi judeţul Tulcea, este omul care ştie multe, cu toate că este discret şi cu greu îl faci să vorbească. Totuşi, a acceptat să ne acorde acest interviu, pentru care îi mulţumim. Întrebările sunt strict legate de urbea noastră şi de alegerile locale care ne bat la poartă. Să vedem ce spune fostul primar, om cu experienţă şi cu expertiză în multe probleme legate de… cotidian:
Reporter: Cum comentați faptul că alegerile locale vor avea loc pe 9 iunie?
Constantin Hogea: Acum 4 ani decizia de amânare a alegerilor locale a fost dictată de situația generată de pandemia Covid. Anul acesta sunt mai mulți factori care au dus la stabilirea datei alegerilor cu 3 luni mai devreme.
Un prim motiv ar fi cuplarea alegerilor euro-parlamentare în aceeași zi cu localele, deoarece alegerile euro-parlamentare sunt alegerile cu cel mai puțin interes în rândurile cetățenilor, în timp ce alegerile locale sunt de maxim interes pentru români. Se consideră astfel că va crește interesul și procentul de prezentare la vot și în cazul euro-parlamentarelor.
În altă ordine de idei, partidele care constituie alianța de guvernare speră să oprească scăderea în sondaje care până în septembrie poate însemna pierderea între 3 și 5 procente care, evident, vor trece în contul partidelor din opoziție.
Nu în ultimul rând această hotărâre este luată și la „sugestia” imperativă de la Bruxelles unde și acolo există o competiție politică care poate clar să fie influențată de componența euro-parlamentarilor din România.
Tehnic însă, în procesul de derulare al alegerilor începând de la nivelul secțiilor de votare, acest amestec va crea probleme, confuzii și temeri privind corectitudinea rezultatelor.
O altă problemă extrem de serioasă o va crea vidul de decizie din cele 3 luni, din iunie până în septembrie, mai ales acolo unde vor fi aleși alți primari decît cei aflați în funcție, iar lucrul acesta va produce un haos total în buna și corecta funcționare a primăriilor și Consiliilor Locale.
Reporter: Pe cine avantajează această dată?
Constantin Hogea: Nu știu sigur dacă avantajează pe cineva, dar sigur dezavantajează formațiunile politice din opoziție care vor trebui foarte rapid să-și mobilizeze structurile pentru a recupera acest decalaj.
Reporter: Credeți că tulcenii vor ieși la vot mai mulți decâ de obicei?
Constantin Hogea: Este posibil ca tulcenii să se prezinte în număr mai mare decât la precedentele alegeri, dar contează foarte mult cum partidele își vor mobiliza propriul electorat. Evident că este de dorit ca acest număr să fie cât mai mare pentru a da oarecare legitimitate celor aleși. Legitimitatea maximă ar fi asigurată prin alegerea primarilor în două tururi de scrutin, dar aceasta este o altă discuție.
Reporter: Votul tulcenilor se va duce spre stânga sau spre dreapta politicii? Argumentați de ce?
Constantin Hogea: Dacă vorbim de componența partidelor care constituie alianța de guvernare, să fim serioși! Nu mai există stânga și dreapta, ci doar interesul de a câștiga alegerile. PNL-ul a abdicat demult de la ideologia de dreapta, devenind captiv în interiorul alianței, astfel creând o mare dezamăgire în rândul propriului electorat care până acum l-a susținut.
Dacă discutăm pe baza tabloului politic complet este posibil ca votul să vireze spre stânga, dar pot apărea și surprize.
Reporter: Ce notă dați actualei administrații locale? De ce?
Constantin Hogea: Nota pe care o dau actualei administrații locale este la limita promovării pentru evitarea repetenției. Dacă ne gândim la noianul promisiunilor din anul 2020 față de realizări, diferența este uriașă. Din păcate tulcenii au înghițit pe nemestecate toate promisiunile actualului primar, iar acum regretă aceste lucru. Este de neînțeles cum, totuși, după atâția ani și cicluri electorale, unii pot fi păcăliți cu promisiuni fără nicio acoperire în realitate. Una dintre aberațiile cu care actualul primar a păcălit tulcenii este aceea că va asfalta câte 100 de străzi pe an. Realitatea o știm cu toții cum arată.
Tendința de a prosti electoratul continuă și acum, iar aceasta dovedește lipsa totală de respect față de electori.
Dacă n-ar fi fost proiectele și banii obținuți de fosta administrație, nu s-ar fi întâmplat mai nimic în acești 4 ani în municipiu. Din păcate lipsa de interes în urmărirea, corelarea și etapizarea implementării acestor proiecte a dus la haosul care a dominat orașul timp de 4 ani.
Promovarea unor neaveniți și a unor personaje controversate, dacă nu de-a dreptul toxice în funcții de conducere, a întregit tabloul incompetenței decizionale la nivel de gospodărire a orașului.
Reporter: Actuala administrație are până azi împrumuturi de 26 milioane de euro. Unde sunt banii? Se regăsesc în ceea ce vedem pe stradă?
Constantin Hogea: În campania electorală actualul primar promitea că va face ca orașul să se întoarcă după soare numai cu bani europeni. Și iată o altă promisiune pe care cei care l-au votat au luat-o drept adevăr. Constatăm acum că de fapt investițiile din oraș sunt susținute în mare măsură de bugetul local și prin împrumuturi din sistemul bancar. Suma împumutată reprezintă trei sferturi din bugetul total al primăriei. Deocamdată se plătește doar dobânda la aceste împrumuturi care înseamnă aproape 200.000 lei lunar. Probabil de la anul când se vor plăti și ratele la aceste împrumuturi nu știu ce disponibil va rămâne pentru viitoarele investiții, dar ce mai contează, “după noi, potopul”.
Dacă se regăsesc aceste milioane de euro împrumutate în lucrările din oraș, cred că tulcenii văd și simt cu asupra de măsură ”beneficiile”.
Reporter: Asfaltarea înainte de alegeri reprezintă o strategie? Credeți că tulcenii mai pot fi păcăliți cu lucrări pe ultima sută de metri?
Constantin Hogea: Ce să spun, probabil că pentru unii tulceni acest lucru contează, cu toate că, pe fond este o chestiune neserioasă și tot cu scopul de a păcăli electoratul. Dacă mai pot fi păcăliți sau nu tulcenii de acest asalt al lucrărilor în ultimele luni, vom vedea la vot.
Problema este alta! Deoarece ritmul lucrărilor este extrem de alert este clar că se va face rabat de la calitate (cum s-a făcut și până acum), iar după luna iunie o să constatăm că multe dintre ele se vor surpa, deteriora și își vor arăta neconformitățile.
Reporter: Care sunt principalele 3 greșeli ale actualului primar?
Constantin Hogea: Este de prisos să enumăr principalele 3 greșeli ale primarului în condițiile în care el însuși este o mare greșeală.
Reporter: Cum vedeți viitoarea componență a Consiliului Local?
Constantin Hogea: Prin accederea formațiunii politice AUR în Consiliul Local este posibil ca raportul de forțe să sufere anumite schimbări față de actuala componență, iar primarul care va fi, va trebui să fie suficient de abil pentru a-și promova proiectele de hotărâre.
Reporter: Unde vă vedeți anul viitor pe vremea aceasta?
Constantin Hogea: Anul viitor mi-aș dori să fiu într-un oraș și într-o Românie stabilă cu cetățeni mulțumiți peste care să se așeze pacea, liniștea și sănătatea în viețile tuturor locuitorilor cetății noastre și a tuturor românilor.
Reporter: De ce tulcenii ar trebui să iasă la vot în număr cât mai mare?
Constantin Hogea: Tulcenii ar trebui să iasă în număr cât mai mare la alegeri pentru a profita de forța pe care le-o dă votul, când o dată la 4 ani pot schimba destinul comunităților în care trăiesc și soarta României în Europa.
Reporter: Cum ați mobiliza tulcenii să se prezinte la urne în număr cât mai mare?
Constantin Hogea: Tulcenii pot fi mobilizați la vot prin forța de agregare a membrilor și a activiștilor fiecărui partid în parte și prin calitatea și capacitatea de convingere a candidaților.
Domnul Hogea are o mare calitate, sta la discuție cu toată lumea indiferent dacă îl critică sau îl perie. Dar în calitatea pe care a avut-o până în 2020 NY a excelat, îmi pare rău dar nu a făcut nimic pentru Tulcea sau tulceni. Cred că ar fi ultimul locuitor al municipiului Tulcea care să critice activitatea unui primar. Intr-adevar acest primar a promis multe și are puține realizări, nu cunosc motivele dar nu îl putem acuza pentru deranj și acasă când facem renovări facem și deranj. Ce am săi reproșez actualului edil este AROGANȚA față de cetățeni. Și sigur pentru această AROGANȚĂ cu siguranță va plăti pe 09 iunie.
Consider că și inspectoarea Pavel Viorica este de vină pentru că tolerează o serie de elevi car...
Sunt la 1 1 2 și spun că mesajele de pe această pagină dacă suntem totuși invitații ar trebui...
După cum am spus eu consider că o serie de inspector sunt de vină pentru că insistă foarte mult...
Important este că aceste mesaje să fie ajunse acolo unde trebuie să se înțeleagă că elevii su...
Eu consider că părerile trebuie să fie deschise și să spună multe despre profesori care nu sun...
Am vrut să spun de fapt că elevii și părinții defăimează unii profesori doar din spirit de fr...
Eu nu am fost niciodată elev al acestui liceu în care se deformează atât de mult unii profesori ...
În ceea ce privește respectul pe care trebuie să îl datorăm profesorul trebuie să fie de la co...
Eu cred că mulți profesori și mulți elevi sunt de vină pentru unele lucruri negative din sistem...
Intrebati-l pe Johannis de ce a acceptat adancirea bratului Chilia. De aia va seca delta.