În perioada sărbătorilor sau a vacanțelor, pe lângă momente frumoase, multe persoane se confruntă cu toxiinfecția alimentară, conform medicului gastroenterolog de la Centrul Medical Routine Med. Această problemă de sănătate apare atunci când germenii sau bacteriile din alimente și băuturi sunt ingerate, provocând diaree, dureri de stomac și vomă. Simptomele se pot declanșa la câteva ore sau zile de la contactul cu mâncarea sau apa contaminată și, de obicei, se ameliorează fără tratament.
Cauzele toxiinfecției alimentare
Toxiinfecția alimentară poate fi atribuită bacteriilor, paraziților sau virușilor care se găsesc în carne, ouă, produse lactate sau apa. De cele mai multe ori, prin procesul de gătire, agenții patogeni sunt distruși. Însă, atunci când mâncarea nu este preparată termic, riscul este destul de mare. Conform medicului specialist gastroenterolog, de la Centrul Medical Routine Med, toxiinfecția alimentară poate fi provocată și atunci când masa este pregătită de o persoană bolnavă care nu s-a spălat corect pe mâini înainte.
Paraziții pot fi prezenți în intestine luni de zile fără a fi detectați, de aceea sunt destul de periculoși. Aceștia includ:
Principalii viruși care provoacă toxiinfecția alimentară sunt:
Ce simptome poți resimți
Toxiinfecția alimentară nu prea trece neobservată, iar simptomele variază în funcție de tipul de infecție implicată. Printre cele mai întâlnite sunt:
Există situații în care simptomele devin grave și ți-ar putea pune viața în pericol. Este recomandat să mergi să te vadă medicul specialist gastroenterolog, de la Centrul Medical Routine Med, dacă ai:
Ce tratament ar fi potrivit
Cele mai multe cazuri de toxiinfecție alimentară se tratează la domiciliu, în decursul a unei săptămâni. Însă, sunt câteva lucruri care ajută la ameliorarea mai rapidă a bolii:
Modalități de prevenție
Pentru a evita cât mai mult intrarea în contact cu diferiți agenți patogeni, este important să te speli pe mâini înainte și după ce pregătești carnea crudă, și să cureți bine instrumentele folosite. Gătește la temperaturi ridicate, inclusiv ouăle. Ideal este să optezi pentru produse pasteurizate și apă îmbuteliată. Dar, dacă preferi sushi sau mâncarea care conține ouă crude, asigură-te că provin dintr-o sursă sigură. Păstrează în frigider, separat de toate celelalte alimente, carnea, fructele de mare și ouăle, și nu uita să speli temeinic fructele și legumele.
Deși toxiinfecția alimentară nu reprezintă o amenințare pentru viață, consultă un doctor atunci când simptomele se agravează. Centrul Medical Routine Med, de pe Strada Mahmudiei, nr. 49-51, din Tulcea, îți stă la dispoziție pentru programări și consultații.
Pana acum nu si-a spus nimeni parerea. Fii tu primul cel care o face!
Am speranta ca in urma acestei decizii definitive nu mai sunt oprelisti astfel incat sa poata fi mod...
''și a ajuns la spital''. Oh nu! Trebuia sa ajunga la puscarie.
Chiar nici în al doisprezecelea ceas nu v-ați dat seama că poporul...lumea ...românii ...tulceni...
Stimate Cioban(u)Când am recunoscut si ce anume?Dacă știi să cauți în arhiva ziarului în ...
Aia din poza nu e ministra muncii? Un yess man a CE!
Celor din „biroul de presă al PSD” le sugerez să aprofundeze mai bine cele recomandate în ar...
''PSD a finalizat''....Si ce a mai facut acest pesede?
Don Zaharcu e fiul D-nei Neviser Zaharcu?
Senatorul Cioromelea a recunoscut ca nu a facut absolut nimic in mandatul acesta. Acum daca va fi al...
DN22E87 e plin de curbe stranse, dealuri , vai , etc. Trebuie multa, multa atentie. Drumul e dificil...