În perioada sărbătorilor sau a vacanțelor, pe lângă momente frumoase, multe persoane se confruntă cu toxiinfecția alimentară, conform medicului gastroenterolog de la Centrul Medical Routine Med. Această problemă de sănătate apare atunci când germenii sau bacteriile din alimente și băuturi sunt ingerate, provocând diaree, dureri de stomac și vomă. Simptomele se pot declanșa la câteva ore sau zile de la contactul cu mâncarea sau apa contaminată și, de obicei, se ameliorează fără tratament.
Cauzele toxiinfecției alimentare
Toxiinfecția alimentară poate fi atribuită bacteriilor, paraziților sau virușilor care se găsesc în carne, ouă, produse lactate sau apa. De cele mai multe ori, prin procesul de gătire, agenții patogeni sunt distruși. Însă, atunci când mâncarea nu este preparată termic, riscul este destul de mare. Conform medicului specialist gastroenterolog, de la Centrul Medical Routine Med, toxiinfecția alimentară poate fi provocată și atunci când masa este pregătită de o persoană bolnavă care nu s-a spălat corect pe mâini înainte.
Paraziții pot fi prezenți în intestine luni de zile fără a fi detectați, de aceea sunt destul de periculoși. Aceștia includ:
Principalii viruși care provoacă toxiinfecția alimentară sunt:
Ce simptome poți resimți
Toxiinfecția alimentară nu prea trece neobservată, iar simptomele variază în funcție de tipul de infecție implicată. Printre cele mai întâlnite sunt:
Există situații în care simptomele devin grave și ți-ar putea pune viața în pericol. Este recomandat să mergi să te vadă medicul specialist gastroenterolog, de la Centrul Medical Routine Med, dacă ai:
Ce tratament ar fi potrivit
Cele mai multe cazuri de toxiinfecție alimentară se tratează la domiciliu, în decursul a unei săptămâni. Însă, sunt câteva lucruri care ajută la ameliorarea mai rapidă a bolii:
Modalități de prevenție
Pentru a evita cât mai mult intrarea în contact cu diferiți agenți patogeni, este important să te speli pe mâini înainte și după ce pregătești carnea crudă, și să cureți bine instrumentele folosite. Gătește la temperaturi ridicate, inclusiv ouăle. Ideal este să optezi pentru produse pasteurizate și apă îmbuteliată. Dar, dacă preferi sushi sau mâncarea care conține ouă crude, asigură-te că provin dintr-o sursă sigură. Păstrează în frigider, separat de toate celelalte alimente, carnea, fructele de mare și ouăle, și nu uita să speli temeinic fructele și legumele.
Deși toxiinfecția alimentară nu reprezintă o amenințare pentru viață, consultă un doctor atunci când simptomele se agravează. Centrul Medical Routine Med, de pe Strada Mahmudiei, nr. 49-51, din Tulcea, îți stă la dispoziție pentru programări și consultații.
Pana acum nu si-a spus nimeni parerea. Fii tu primul cel care o face!
Da cu siguranta trebuie sa participam si la aventuri in Jijila!
cel mai smecher baiat, dar din pacate nu este un om de incredere, deoarece imi datoreaza o shaorma d...
Cu ce-am greșit din zisele lui Ion Rațiu? Cred ca chiar ma aflu in interiorul celor spuse de ilust...
Pădurare, ai început frumos și ai sfârșit dând cu oiștea-n gard... Democrația presupune drep...
''cultura africană tradițională'' ??? Serios? Ati fost ... acolo? Eu am fost!
Iarăși accidente de la gazeta de perete a Politiei! Dar acum vreo două săptămâni a sosit în o...
Bine punctat, Vlad!!!
@Vlad banuiesc ca esti tulcean. Nu e productiv sa dai din gura pe modelul ''tipar''. Fa ceva sa indr...
Nu cred sa aiba ''musterii''. Nici daca recruteaza direct fara examen si alte balarii. Tinerii vor s...
Drum umed, cauciucuri uzate si bautura.