Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Tulcea reaminteste angajatorilor, ca potrivit Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, acorda lunar angajatorilor, pentru fiecare ucenic încadrat o sumă în cuantum de 1.125 lei.
Ucenicia reprezintă formarea profesională realizată la locul de muncă în baza unui contract de ucenicie, pentru persoanele cu vârsta de peste 16 ani.
Paşii de urmat pentru angajatorii care doresc să organizeze ucenicie:
– comunicarea locurilor de muncă vacante de către angajatori (completare formular tipizat şi se depune la AJOFM Tulcea);
– întocmirea contractului de ucenicie: se încheie obligatoriu în formă scrisă, în limba română şi se înregistreaza în termen de 20 de zile la Inspectoratul Teritorial de Munca Tulcea; durata contractului este determinată între 1 şi 3 ani, funcţie de nivelul de calificare, pentru dobândirea competeţelor profesionale ale ucenicului. Prin contractul de ucenicie, ucenicul se obligă să se pregătească profesional şi să muncească pentru angajatorul care se obligă să îi asigure plata salariului şi toate condiţiile necesare formării profesionale.
Contractul de ucenicie cuprinde şi următoarele clauze referitoare la: denumirea calificării pe care urmeză să o dobândească ucenicul; denumirea furnizorului de formare care desfăşoară programul de formare profesională de ucenicie la locul de muncă; numele coordonatorului de ucenicie şi calificarea acestuia (desemnarea coordonatorului revine angajatorului din cadrul personalului propriu); locul/locurile în care se desfăşoară activitatea de formare profesională; durata necesară pregătirii teoretice şi practice prin ucenicie la locul de muncă; obligaţii suplimentare ale angajatorului; obligaţiile ucenicului; alte clauze.
– încheierea convenţiei cu AJOFM Tulcea – pentru fiecare ucenic angajat in baza unui contract de ucenicie, angajatorului i se acorda suma de 1125 lei/lună, pe toată durata programului de ucenicie. Convenţia se încheie în termen de 30 zile lucrătoare de la data expirării perioadei de probă cuprinse în contractul de ucenicie. Angajatorul depune următoarele documente: actul de identitate al ucenicului; contractul de ucenicie înregistrat la ITM; dispozitie de repartizare in munca.
– finalizarea programului de ucenicie – se realizează conform legislaţiei în vigoare privind formarea profesională a adulţilor (OG 129/2000, cu mofificările şi completările ulterioare). În urma examenului de absolvire, ucenicul primeşte un certificat de calificare cu recunoaştere naţională.
Paşii de urmat pentru persoanele care doresc să devină ucenici:
Pentru accesarea acestor facilitati puteti beneficia de asistenta din partea personalului specializat al AJOFM Tulcea, la sediul agentiei din str. Grigore Antipa nr.10.
Și așa este bine, dar ar fi fost și mai bine dacă nu sa-r fi desfiintat școlile profesionale. De asta avem deficit de forță de muncă calificată. Ministerul muncii împreună cu ministerul învățământului ar fi putut să colaboreze foarte bine, astfel încât să se creeze școli profesionale pentru ce meserii se cer pe piața muncii. Eu așa cred că acești bani s-ar fi putut investi mult mai eficient.
Politia sa-si faca un pic curatenie la examinatori. Cum se face ca unii ''soferi'' nu stiu nici reg...
Ce prostie! Cine sa imi dea mita? Sunt in privat. Astia opresc la rand masini pe strada . Mergeti pe...
Acum nu mai e cu :''mi-a iesit un caine in fata'' ci '' mi-a iesit un....iepure in fata''. Mai diver...
Nenea politistu, nemea doctoru' ISU , bre , daca ala a cazut in apa mai traieste intre 3 minute si ...
''se afla poziționat pe un drum de pământ, de pe o proprietate privată'''' lovit de un autoveh...
Progenitura putea fi accidentata fara sa fie la mijloc catelusele....! Ce-ar fi facut tembela-mama ....
Stai linistit. Nu ia nimeni , nimic.
DA, zilnic
La inceputul lunii cand am sunat sa intreb aveau doar un pediatru de la Constanta care venea o data ...
Ultima data acum aproximativ 5 ani sa primit 1 milliard de euro bani UE pentru decolmatari si alte l...