La finele săptămânii trecute, Penitenciarul Tulcea a continuat seria activităților destinate campaniei de prevenire a criminalității cu o activitate psihologică desfășurată în comunitate, mai exact în Centrul de Plasament ”Speranța”. Tematica sub genericul ”Lecții de viață”, s-a adresat unui număr de 24 de minori și s-a realizat în parteneriat cu Serviciul de Probațiune Tulcea, Biroul de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Tulcea și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Tulcea.
Activitatea propriu-zisă a presupus o intâlnire între cei 24 de beneficiari ai Centrului de Plasament ”Speranța” și 13 persoane private de libertate din regim deschis/semideschis. Deținuții din propria lor inițiativă au folosit o parte dintre propriilor resurse financiare câștigate prin muncă și au cumpărat dulciuri și răcoritoare, pe care le-au dăruit copiilor aflați în plasament.
În cadrul întâlnirii, persoanele private de libertate au avut posibilitatea să prezinte lecții de viață și povești din perspectiva omului aflat în detenție, având ca subiecte consumul de droguri și de alcool, conducerea sub influența alcoolului, violență/abandon familial, dependența de jocuri de noroc etc. În contextul vizitei, copiii au avut prilejul să identifice și să înțeleagă cauzele care i-au influențat pe cei condamnați la comiterea de infracțiuni pentru care suportă consecințele încălcării legilor și totodată au primit îndemnuri concrete din partea deținuților prin care au fost motivați să persevereze în plan educațional precum și în asimilarea valorilor sociale autentice.
Pe parcursul întâlnirii au fost observate, de o parte și de cealaltă a beneficiarilor, momente emoționante și mărturisiri ale intențiilor de formare respectiv transformare a propriilor vieți prin adoptarea de comportamente dezirabil social. Psihologul coordonator al acțiunii, Subinspector Iulia Cătănoiu, a menționat pentru mass-media: ”…au fost accentuate mesaje de încurajare a conduitelor prosociale, de respectare a regulilor și legilor comunității, de frecventare a cursurilor școlare și de evitare a anturajelor nepotrivite”.
Scopul activității a vizat prevenirea comportamentelor deviante în rândul tinerilor din centrele de plasament, prin transmiterea unor informații corecte cu privire la consecințele privării de libertate precum și de prevenire a săvârșirii de infracțiuni prin promovarea principiilor incluziunii sociale și a egalității de șanse.
Vizualizări: 246