Operatorul de salubritate JT Grup, cel mai bine dotat şi cu cele mai noi investiţii în domeniu, a câştigat „Contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de colectare şi transport a deşeurilor municipale în judeţul Tulcea, inclusiv operarea staţiilor de transfer/sortare de la Măcin şi Delta Dunării şi lungul curier până la staţia de tratare mecano-biologică sau depozitul de la Mihai Bravu”. Contractul se ridică la valoarea de 86.296.268,02 lei adică circa 18 milioane de euro pentru următoarele 96 de luni,
Nu multe judeţe din ţară au un operator regional desemnat pentru colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor. Noul operator regional al judeţului Tulcea, JT Grup SRL, este pe această piaţă de 14 ani, împliniţi chiar zilele trecute, şi acoperea până acum, prin contracte separate, mai mult de jumătate din suprafaţa judeţului.
„Acest contract implică o mare responsabilitate şi dincolo de această responsabilitate implicaţiile logistice şi financiare sunt pe măsură. Vom avea nevoie de o sută de noi angajaţi în perioada următoare şi de suplimentarea parcului auto cu încă 12 autospeciale noi. E un efort, cum spuneam, atât logistic dar şi financiar. În ceea ce priveşte transportul naval aici să spunem că suntem bine acoperiţi cu contracte încheiate cu prestatori de servicii cu care am lucrat şi lucrăm. Faptul că vom opera în baza unui contract în toate localităţile Deltei Dunării e un mare avantaj pentru aceste comunităţi locale deoarece costurile suportate de aceştia vor scădea considerabil. Aş spune chiar de patru ori în unele cazuri”, a declarat Ionuţ Tudorache, managerul general al JT Grup SRL.
Faţă de momentul în care s-au lansat procedurile de delegare a acestui serviciu şi momentul în care s-a atribuit contractul regulile jocului s-au schimbat. A apărut mai întâi anul trecut Ordonanța de urgență nr. 74/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu iar din acest an a intrat în vigoare Legea nr. 31/2019 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 74/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu.
„Legislaţia s-a modificat radical faţă de anul trecut şi acest lucru ne complică într-o oarecare măsură calculele făcute înainte de a ne angaja în această licitaţie. Chiar şi în aceste condiţii mai dure ne dorim să fim, ca şi până acum, o societate model şi vrem să facem din judeţul Tulcea un model de colectare separată la nivel naţional, chiar şi în condiţiile în care riscăm să nu fim rentabili din punct de vedere financiar.” a mai declarat Ionuţ Tudorache.
Responsabilitatea separării deşeurilor în menajere şi reciclabile revine, conform legislaţiei în vigoare, persoanelor fizice şi juridice. Obligaţia operatorului este aceea de a colecta separat aceste deşeuri menajere şi reciclabile, altfel spus va fi nevoie de două autospeciale. Dacă deşeurile reciclabile, în principiu, pot aduce venituri din valorificare operatorului dacă se face desigur separarea corectă a acestora, JT Grup îşi propune să mai vină cu o nouă sortare şi din menajer.
„O parte semnificativă din deşeurile menajere conţin materiale reciclabile iar noi avem tehnologia de a face, pe o bandă, această sortare suplimentară în deşeuri menajere umede şi deşeuri menajere uscate. Din această nouă sortare putem obţine RDF-ul (refuse-derived fuel) care este un combustibil obținut din tocarea și deshidratarea deșeurilor solide prin tehnologia transformării deșeurilor. La fel din deşeurile umede, legigatul poate produce material biodegradabil şi chiar îngrăşământ pentru agricultură. Ţinta noastră pentru anul 2022 este depozitare zero după o valorificare de 100% a deşeurilor menajere şi reciclabile. E o ţintă ambiţioasă, foarte greu de atins fără sprijinul populaţiei şi pentru asta ne propunem ca în următorii trei ani să ducem campanii de conştientizare că numai prin separarea responsabilă a deşeurilor putem proteja mediul şi reduce costurile” a mai declarat Ionuţ Tudorache.
Pana acum nu si-a spus nimeni parerea. Fii tu primul cel care o face!
Ți-aș spune, Vasilică, dar sunt în pauză de cafea.. Mai întreabă-mă și mâine.
Poate imi spune Rares de ce masinile armatei nu respecta nici o norma de poluare.
D-na Bucura cu tot respectul, dvs v-ati nascut cand eu deja munceam si vii acum sa-mi spui ca stagi...
Sumele alea cu virgulă-n coadă fac toți banii... Pe bune, Teo? Mor de râs...
Imparatie vesnica . Drum lin catre rai.
ati invatat un nou cuvant ''rezilienta''. lasati satele in pace ca se descurca si fara ideile voastr...
Presedintele Romaniei are alte atributii. Ce promite Simion sunt minciuni
Sa stiti ca nu cunosteam astea cu apa daca nu veneati voi.
Cu zaharcu nu se va realiza nimic. Pofta buna in continuare, ca vad ca-ti prieste. Nu se vede tirul ...
Autoritățile, ori sunt incompetente, ori sunt lase...