Inițiativa USR care protejează mamele care trec prin situații de violență domestică, respinsă de PSD-PNL
Cazurile pentru care se solicită ordin de protecție în instanță sunt, în zdrobitoarea lor majoritate, cazuri de violență asupra femeilor.
Avem anual în România zeci de mii de femei victime ale violenței domestice. Și aici vorbim doar de cele care au curaj să semnaleze aceste situații.
În 2023, în țara noastră s-au raportat peste 108.000 de cazuri de #violenţă domestică. În primele 11 luni ale anului 2023, polițiștii au emis 12.033 de ordine de protecție provizorii, aprox. 5.000 dintre acestea au fost transformate în ordine de protecție de către instanțele de judecată. Mai mult, în ultimii ani peste 400 de femei au fost ucise de parteneri sau de membri ai familiei.
Aceste statistici sumbre ne arată că femeile, mamele au nevoie de o legislație care să le protejeze, să le îndepărteze de potențialii agresori.
Legea pentru combaterea violenței domestice interzice orice fel de contact între persoana agresată și agresor. Legea referitoare la documentele de călătorie nu a luat însă în calcul acest aspect. Așa se face că victimele sunt nevoite să ia legătura cu foștii parteneri agresori, dacă vor să călătorească cu copilul minor în străinătate.
Alături de colegii mei Oana Țoiu și Iulian Lorincz, am propus să le oferim sprijin și protecție mamelor care se află în astfel de situații. Ele să aibă libertatea de a călători alături de copilul minor în baza ordinului de protecție emis de instanța. Pentru multe dintre victimele violenței domestice, călătoria în străinătate nu este un lux, ci refugiul la o soră, un frate sau la părinții care muncesc acolo. Înseamnă șansa unui nou început. A le obliga să stea la taclale cu agresorul, să-i ceară acestuia aprobarea este absurd.
La fel de absurd a fost și votul dat astăzi de PSD și PNL, care au respins acest proiect. Este dovada clară că nu le pasă de mamele și copiii care trec prin situații de violență domestică.
Costel Vicol, senator USR Tulcea
Vizualizări: 205