Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte pe 21 mai pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa, Elena. Constantin cel Mare s-a născut în oraşul Naissus (Nis, Serbia) în jurul anului 274. A devenit suveran al întregului Imperiu Roman după învingerea lui Maxenţiu şi a lui Liciniu. Potrivit mărturiilor lui Eusebiu şi Lactantiu, în ajunul luptei cu Maxenţiu, Constantin a văzut pe cer ziua, în amiaza mare, o cruce luminoasă deasupra soarelui cu inscripţia: „în hoc signo vinces” (prin acest semn vei birui). Noaptea, în timpul somnului, i se descoperă Hristos, cerându-i să pună semnul sfintei cruci pe steagurile soldaţilor. Dând ascultare poruncii primite în vis, iese biruitor în lupta cu Maxenţiu.
Cea mai însemnată realizare a împăratului Constantin a fost Edictul de la Milano (313), prin care creştinismul ajunge să fie recunoscut de stat. .
După edictul din 313 va înlătura din legile penale pedepsele contrare spiritului creştinismului, precum: răstignirea, zdrobirea picioarelor, stigmatizarea (arderea cu fierul roşu).
Împăratul Constantin a convocat primul Sinod ecumenic la Niceea (325), unde după lungi dezbateri, învăţătura lui Arie a fost condamnată şi s-a adoptat formula că Fiul lui Dumnezeu este de o fiinţă cu Tatăl şi deci, din veci cu El. La sinod au fost alcătuite şi primele 7 articole ale Simbolului de credinţă (Crezul), a fost fixată dată Paştilor (prima duminică după luna plină, după echinocţiul de primăvară) şi s-au dat 20 de canoane referitoare la disciplină bisericească.
Sfântul Constantin cel Mare a fost botezat pe patul de moarte de către episcopul Eusebiu de Nicomidia. A murit la scurt timp (337) în Nicomidia şi a fost înmormântat în biserica Sfinţii Apostoli din Constantinopol, ctitorită de el.
Împărăteasa Elena
Flavia Iulia Helena s-a născut în provincia Bitinia. În anul 293, generalul roman Constantiu Chlorus, la îndemnul împăratului Diocletian, divorţează de împărăteasa Elena. Aceasta nu se recăsătoreşte, ci trăieşte departe de atenţia publică, dar aproape de fiul său. A reuşit să descopere pe dealul Golgotei crucea pe care a fost răstignit Hristos. Potrivit tradiţiei, în urma săpăturilor s-au găsit trei cruci. Pentru a se identifica crucea pe care a fost răstignit Hristos, au atins cele trei cruci de un mort. Acesta a înviat în momentul în care a fost atins de Crucea Domnului. Pe 14 septembrie 326, episcopul Macarie I al Ierusalimului a luat crucea şi a înălţat-o în faţa mulţimii. Ziua de 14 septembrie a devenit sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci în calendarul creştin.
Împărăteasa Elena a zidit Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret şi multe alte sfinte locaşuri.
Semnificaţia numelor Constantin şi Elena
Numele Constantin este de origine latină şi vine de la constans, constantis („constant”, „ferm”).
Elena – Străvechiul nume Helene este explicat de unii prin gr. helane („torta”, „făclie”, dar şi „foc sacru”, la sărbătorile numite Heleneia, dedicate zeiţei Artemis), iar de alţii prin gr. hele („lumina arzătoare a soarelui”).
La mulţi ani tuturor celor care poartă aceste nume!
Protopop Romeo ISPAS
Pana acum nu si-a spus nimeni parerea. Fii tu primul cel care o face!
" ... acesta punând biruri şi mai rele pe bieţii oameni," care l-au votat sperand prosteste in pr...
Iar etnici? Din Babadag de la Bendea!
Hmmmmm. Nu e asa. Cand s-a intocmit PNNR-ul si PSD era in iechipa castigatoare. Deci ei stiu ce s-au...
Sa adunam 25% de semnaturi din totalul tulcevitenilor cu drept de vot si sa-l alungam pe Gnom cel G...
Daca era 4 in....bemveu si erau din judet (probabil din Babadag) ia ghiciti etnia. Nici permis nu cr...
Încetați activitatea pentru o săptămână și să vedem ce vor face minunații magistrați când...
De str Păcii, din câte se pare, nu se face referire nicăieri! Oare noi nu existăm? Întreaga str...
Eu am lasat masina ptr 15 minute pe Gavrilov Corneliu iar cand m-am intors era lovira in stanga spat...
În primul rând au fugit de la locul accidentului caci erau 4 in bmw apoi a fost adus unu cică șo...
Ha ! Ha! Ha ! Uniti in jurul lui Sosoaca ? Sa transformam Romania intro mare mahala ? Multumesc, nu ...