Mărirea parcului auto, creșterea mobilității oamenilor, ritmul alert al vieții în general sunt factori determinanți în apariția evenimentelor rutiere, bineînțeles nedorite de niciun participant la trafic.
Accidentul de circulaţie reprezintă evenimentul în care este implicat cel puţin un vehicul în mişcare, produs pe un drum deschis circulaţiei publice (bulevard, stradă, alee, intrare, cale, etc.) ori şi-a avut originea într-un asemenea loc, din care a rezultat decesul, rănirea uneia sau a mai multor persoane ori avarierea a cel puţin unui vehicul sau alte pagube materiale.
Atenția deosebită în cazul unor astfel de situații este îndreptată asupra victimelor, dacă acestea au rezultat în urma producerii respectivului eveniment rutier, indiferent de gravitatea stării acestora constatată obligatoriu și în mod expres numai de personalul medical specializat.
Se întâmplă însă situații, când victima, poate lovită doar superficial, nu dorește să se supună unui control medical, iar ulterior revine asupra acestei decizii, constatând că are nevoie de îngrijiri de specialitate. În astfel de situații, dacă șoferul nu a anunțat evenimentul rutier cu victimă, este tras la răspundere în fața legii, întocmindu-i-se dosar penal.
Ce trebuie să facem în mod obligatoriu în cazul accidentului cu victimă (indiferent de modul în care victima își evaluează starea de sănătate):
În primul rând nu trebuie să modificaţi poziţia vehiculului până la sosirea echipajului de poliţie.
Anunţaţi imediat Poliţia despre accident şi natura lui la numărul de urgență 112, ori prin intermediul altor conducatori auto dacă dumneavoastră sunteți în imposibilitatea de a face acel apel.
Foarte important: NU PĂRĂSIŢI LOCUL ACCIDENTULUI fără încuviinţarea poliţiei.
Părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea organelor de poliţie constituie infracţiune şi se pedepseşte conform Codului penal cu închisoare de la 2 la 7 ani.
În cazul în care victima refuză îngrijirile medicale (sunt cazuri în care victima e accidentată foarte uşor şi suferă vătămari corporale minore) și pleacă de la faţa locului înainte de sosirea organelor de poliţie, conducătorul auto trebuie să se prezinte imediat la sediul poliţiei rutiere pentru declararea împrejurărilor producerii evenimentului.
În situaţia în care conducatorul auto nu se prezintă la sediul poliţiei rutiere, iar victima se va prezenta ulterior la o unitate medicală ori la poliţie pentru a declara producerea accidentului de circulaţie, conducatorul auto implicat în eveniment va fi cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de părăsire a locului accidentului fără încuviinţarea poliţiei.
Se întâmplă situații, când aparent, este mult mai convenabil să vă înțelegeți cu o victimă, pe care doar ați acroșat-o ușor. Dacă vreodată vă întâlniți cu astfel de evenimente, e bine să luați în calcul că acea victimă se poate răzgândi oricând sau că starea ei se agravează și atunci dumneavoastră, în calitate de șofer, veți suporta toate consecințele legale ce decurg din această împrejurare.
Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității – IPJ Tulcea
Pana acum nu si-a spus nimeni parerea. Fii tu primul cel care o face!
,,Chiar nu mai pot!" Cutremurătoare cuvinte! Oare colegii, profesorii au înțeles ceva, au avut vr...
Copil singur neglijat de asazisa lui familie.
Acum se poarta adidasi nu pantofi.
Vitezoman la 73 de ani?
Trebuie luate măsuri mai mari și cât mai repede posibil!
specimenele acestea nu au voi la volan....in fiecare saptamana merg pe acel drum cu bebelus in masin...
''viteza cu care circula era una cu mult peste limita admisă'' Adica peste 70 km/h.
Cauza :viteza, poleiul si cauciucurile uzate. Retineti ca viteza maxima admisa pe anumite sectoare d...
Au deconectat bornele bateriei?
""pentru următorii patru ani."" ?????? Cata siguranta!