Problema Canalului Bâstroe a inflamat în aceste zile unele medii politice şi administrative, însuşi ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, ieşind public pentru a face precizări.
Trebuie spus că la această oră, singurul pericol pentru Delta Dunării ar putea veni din cauza nerespectării tratatelor internaţionale şi de impactul pe care lucrările de dragare l-ar putea avea asupra ecosistemelor din acea parte de deltă.
Fac aceasta precizare pentru că ieri şi azi, mai multe persoane ne-au scris trăgând semnale de alarmă că ucrainienii ne fura Dunărea, că ne seacă balta sau o să murim de sete. Nimic mai fals!
Am documentat această problemă şi rămân la concluzia că momentan, singura problemă care se poate ivi este una strict legată de degradarea unor ecosisteme.
Trebuie amintit că încă din anul 2008 a fost semnat un tratat transfrontalier între România şi Ucraina, întărit printr-o altă convenţie în anul 2013, acţiuni în urma cărăra cele două state cad de acord să monitorizeze BILATERAL impactul din zona canalului Bâstroe şi a Braţului Chilia. Ucraina s-a achitat în fiecare an de acesta obligaţie, implicând în studii Universitatea din Odesa şi autorităţile de mediu la nivel naţional. România… nu a făcut nimic, invocând de fiecare dată lipsa fondurilor. Deci… ?
Încă o problemă actuală şi de fapt cea mai mare este aceea că partea ucrainiană doreşte adâncirea canalului Bastroe de la 5, 5 metri la 7,5 metri, pentru a permite navelor mai mari să tranziteze zona (conform standardului TENT). Aici statul român a ridicat problema afectării Dunării, care va genera, cel mai probabil, reacţii în lanţ în diferite ecosisteme.
De mulţi ani de zile statul vecin se chinuie să facă Bâstroe un canal dedicat traficului navelor mai mari decât cele care navigă acum în zonă, dar debitele mari le ridică probleme de câte ori încep lucrările, pentru că acestea pun în mişcare cantităţi mari de aluviuni.
Aşa cum a spus recent ministrul Grindeanu: „Vorbim de tratate internaționale pe care toată lumea trebuie să le respecte și pentru că vorbim totuși de un posibil impact pe care asemenea lucrări de dragare pe Bîstroe, impactul asupra mediului și asupra Deltei Dunării.”
„Sesizate de România, mai multe organisme internaţionale din domeniul protecţiei mediului au stabilit că proiectul ucrainean încălca prevederile a numeroase convenţii internaţionale din domeniul protecţiei mediului şi au cerut autorităţilor ucrainene să oprească lucrările începute. Astfel, Comisia Internaţională pentru Protecţia Dunării a constatat că proiectul ucrainean încălca prevederile internaţionale referitoare la protecţia apelor Dunării, Conferinţa Părţilor la Convenţia de la Ramsar asupra zonelor umede, de importanţă internaţională, în special ca habitat al păsărilor acvatice a decis că au fost încălcate prevederile internaţionale referitoare la protecţia zonelor umede, Comitetul permanent al Convenţiei de la Berna privind conservarea vieţii sălbatice şi a habitatelor naturale din Europa a stabilit că au fost încălcate prevederile acestui instrument internaţional, iar Conferinţa Părţilor la Convenţia de la Aarhus a constatat că în realizarea proiectului autorităţile ucrainene au încălcat dreptul publicului de a avea acces la informaţiile de mediu.” – transmite stiripesurse.ro legat de acest subiect.
Aşadar nu ne fură nimeni Dunărea şi nici nu va sărăci nimeni! E bine ca să lăsăm autorităţile centrale şi structurile internaţionale de mediu să se ocupe de aceste probleme, pentru că această problemă se află pe agenda internaţională a multor organizaţii de profil. Se vor realiza studii de impact, vor fi întâlniri, se vor trage concluzii şi cel mai probabil se va trage linie la un moment dat şi se va intra în normalitate.
Interesant este faptul că această problemă a fost împinsă forţat în presă, cu toate că lucrări pe Bâstroe se fac de mai bine de 10 ani şi nimeni nu a excitat atât de tare acest subiect până ieri. E clar vor să ne distragă atenţia de la altceva mult mai grav. Rămâne de văzut de la ce!
Din moment ce au solicitat si finantare europeană pentru canal,ar fi culmea sa-l realizeze si cu bani europeni!Sunt in postura in care nu sunt refuzati cu nimic!Care politicieni romani vor lua pozitie?Vedeti vreunul in stare de asa ceva?Din Tulcea?Nici atât!Au grija pensiilor speciale!Uitati-va ca nu suntem in stare sa accesam banii din PNRR!
Are cine sa lucreze pe ele? Sau chemați ” pensionarii” speciali. Nesimțirea la rang de artă .
Autoritățile, ori sunt incompetente, ori sunt lase...
Foarte urat. Prost pregatiti si dezinteresati. Doi pescari cu o plasa de pesti se descurcau mai bine...
Am fost elev scum 40 de Ani si nu exista comisii si comitete de elevi.Puneti mana pe carte si mai...
Nea Ilie, mai pune mâna pe regulament...
Unitatea e carniprod km 5. Sunt si acum epavele acolo.
Soferul depasit nu s-a asigurat. A considerat ca daca semnalizeaza e in regula .A dat de doua ori di...
Intre timp in Romania.........................Conform datelor recente, datoria publică a țării a ...
Ala de 20 de ani abia se tinea pe picioare . Era beat si drogat.
Este normal ce se intampla . Pietonii nu se asigura si tasnesc pe zebra .
Interesant cum a putut intretine relatii sexuale cu un copil! Cum naiba a reusit sa "intre"? Sau vio...