De ziua Internațională a Conștientizării Autismului, la „Centrul de Recuperare și Reabilitare pentru copilul cu handicap” din subordinea DGASCPC Tulcea s-au adunat părinți, copii, voluntari, cadre didactice, specialiști, ONG-uri (Asociaţia Mâini Întinse și Asociaţia Psihologilor Antreprenori Tulcea ) precum și reprezentanți ai Instituțiilor Publice: Consiliul Județean Tulcea (Mita Mergeani și Mihai Marius Cristi – secretarul Consiliului Judeţean) , Primăria Tulcea, (Primar Hogea Constantin şi Viceprimar Andaluzia Luca), DGASPC Tulcea (Marinov Teodosie Gabriel și
Laura Micu), DAPS Tulcea (Angela Andrei), Centrul de Sănătate Mintală (Silvia Milos – Psiholog), CJRAE (Director Bălan Nicoleta), Inspectoratul Școlar (Isofache Liliana), Colegiul Asistenţilor Sociali – Filiala Tulcea (Rotaru Ionuț), Scoala 14 (Director Bumbac Carmen).
Alocuțiunile din partea instituțiilor statului dar și din partea societății civile au subliniat importanța colaborării pentru conștientizarea nevoilor persoanelor cu TSA (tulburări din spectrul autist) și elaborarea de metode și strategii de compensare pentru ca aceștia să beneficieze de o viață cât mai aproape de normalitatea fiecăruia dintre noi.
S-a constatat că la nivelul Județului Tulcea ar fi necesară constituirea unei Asociații a reprezentanților persoanelor cu TSA și, printre altele, s-a întrevăzut posibilitatea ca noi facilități să fie puse la dispoziție pentru serviciile de care aceștia au nevoie. S-a amintit că în județ sunt înregistrate un număr de 122 de persoane cu TSA din care 38 în Municipiul Tulcea.
Mă bucur că această activitate se desfășoară într-un mod instituționalizat și susțin ideea domnului director Gabriel Marinov privind constituirea părinților într-o asociație, astfel încât vocea lor să fie mai bine auzită atunci când își exprimă doleanțele. Un exemplu este cel al asociației Sweet People, a copiilor cu diabet, care au reușit să obțină anumite facilități doar prin faptul că au știut să-și spună durerea împreună“, a declarat vicepreședintele Consiliului Judeţean Tulcea, Dumitru Mergeani.
Semnalul nevoilor la nivelul județului și a Deltei Dunării pentru aceștia este destul de semnificativ. Lipsa specialiștilor a fost remarcată și de către invitați din județ (Măcin) care susțin că în prezent se deplasează la Galați pentru terapiile de care au nevoie aceștia. Asociația Mâini Întinse, prezentă la eveniment este și organism reprezentativ în cadrul rețelei naționale ROTSA ce se constituie într-un mecanism național pentru transmiterea nevoilor de modificări în plan social, educațional, medical pentru persoanele cu autism din România. La finalul întâlnirii copiii s-au bucurat de atenția tuturor și au avut ocazia să își exprime bucuria în felul lor.
Gazda evenimentului, doamna Mirela Neculai (Șef Centru CRRCH) a salutat inițiativa și a prezentat facilitățile de care Centrul dispune pentru terapiile necesare persoanelor cu TSA.
Adrian Popa
Pana acum nu si-a spus nimeni parerea. Fii tu primul cel care o face!
Scrieti si despre Constantin fost primar?
Asa este Elena. Cand sari din caruta direct in Alfa Romeo vechi de 20 de ani te consideri invincibil...
Pfiuu , nu i-o fi cazut lui Ilie din buzunar?
Eugen, de ce te-as vota? Clontirde nu e usr-ista?
Părerea mea este ca în România 2024 nu mai este posibil sa existe așa ceva oamenii din comunita...
De cate ori merg la Agighiol am inima cat un purice..tot felul de "șoferi"mă depășesc deși vite...
Stiti cat e limita de viteza pe soseaua Tulcea-Agighiol? Maxim 70 km/h . Tocmai din cauza ca drumul ...
De ce credeti ca a construit Ceausescu sisteme de irigatii in Dobrogea? Sa fure unii cetateni tevile...
Total de acord cu cele scrise în scrisoarea deschisă, dar aș aprecia proiecte mai serioase decât...
Draga Razvan,Suntem stupefiati de ceea ce propui.Noi ptr a fi ''alesi'' am platit locurile eligi...