Concluziile celei de-a XLIV-a ediții a Concursului Național de Poezie “Panait Cerna” au fost în mare parte îmbucurătoare, numărul relativ mare de participanți dovedind că dragostea pentru poezie își continuă maturizarea în orizontul cultural românesc, indiferent de plaja de vârstă a autorilor. Deschis tuturor doritorilor, fără limită de vârstă, singura condiție fiind aceea ca participanții să nu fi publicat anterior poezie în volum, Concursul Național de Poezie “Panait Cerna” organizat sub tutela Consiliului Județean Tulcea, de Centrul Cultural „Jean Bart” Tulcea a primit, în perioada 17 septembrie -29 noiembrie a.c., nu mai puțin de 82 de lucrări, participanții provenind din majoritatea județelor țării.
Comparativ cu edițiile precedente, s-a constatat o ușoară creștere a ponderei participanților din plaja de vârstă specific preadolescenței și adolescenței, semn că aplecarea spre poezie este vie în rândul tinerelor generații.
Una dintre observațiile conturate în urma jurizării lucrărilor este că, din paginile scrise de tineri, se simte atât un mimetism formal, cât și o lipsă de delicatețe și profunzime empatică, majoritatea autorilor tineri invocând, sub diferite teme, un asalt al emoțiilor primare într-o formă nerafinată cognitiv, dar ambalată în concepte pretențioase. Tema preponderent abordată a fost cea a deconstrucției realului, uneori această atitudine fiind prezentă și în poezia de dragoste, uneori cu nuanțări psihologic-metafizice. Poezia de factură patriotică a fost de asemenea prezentă, dar într-o manieră vădit șablonizată, de asemenea, remarcăm în continuare prezența poeziei de inspirație religioasă.
Juriul, prezidat de prozatorul și romancierul Ovidiu Dunăreanu, membru al Uniunii Scriitorilor din România, redactor al revistei literare “Ex Ponto”, Constanța, alături de care s-au aflat, din partea Centrului Cultural „Jean Bart” Tulcea actorul și dramaturgul Mihai Gălățan și referentul Bogdan Pascal, a decis ca marele premiu al concursului, premiul “Panait Cerna”, în valoare de 1000 de lei să fie acordat concurentei Elena Bălășanu, în vârstă de 35 de ani, din Drăgășani, Vâlcea.
Absolventă a Facultății de Litere, Universitatea din Craiova, ea este în prezent masterand al Facultății de Litere și are în palmares câteva premii importante câștigate la concursuri naționale: Premiul III, la Concursul Național de Poezie “Titu Rădoi”, Târgu-Jiu, 2005; Premiul Bibliotecii Județene “Dinicu Golescu” la concursul de creație poetică “Ion Pilat – Acolo unde-n Argeș…”; Premiul III la Concursul Național de Creație Literară “Dimitrie Bolintineanu”, Giurgiu, 2005, prezența ei fiind consemnată și într-o serie de reviste literare precum “Scrisul Românesc”, “Prăvălia culturală” sau antologia “Literatura tânără 2007”. Cu acest prilej, poezia Elenei Bălășanu își va găsi adăpost și în paginile următorului număr al revistei de literatură “Ex Ponto”, Constanța.
Premiul “Ars Poetica”, dedicat participanților cu vârste până în 35 de ani, în valoare de 700 de lei, a fost câștigat de Arhipencu Raluca Maria, în vârstă de 15 ani, elevă a Liceului Teoretic “Grigore Moisil” din Tulcea.
Premiul “Euterpe”, dedicat participanților cu vârste de peste 35 de ani, în valoare de 700 de lei, a fost oferit concurentei Ivan Oana Anca Mihaela, în vârstă de 43 de ani, din Slatina, Olt, absolventă a Facultății de Filologie, secția Lingvistică și absolventă a cursurilor de master în lingvistică din cadrul Universității Tirana, Albania, în prezent bibliotecar în cadrul Bibliotecii Județene Olt “Ion Minulescu”.
Mențiune II, în valoare de 300 de lei a fost acordată concurentei Mihăescu Emma-Dimitria, 24 de ani, absolventă a Facultății de Litere și a Masteratului de Studii Literare din cadrul Universității București și, nu în ultimul rând Mențiune I, în valoare de 400 de lei, a fost acordată concurentei Diaconescu Diana, 17 ani, elevă a Colegiului Național “Petru Rareș”, din Suceava, membră a cenaclului “Casa de Poezie L.ink”.
Bogdan Pascal
Pana acum nu si-a spus nimeni parerea. Fii tu primul cel care o face!
Foarte urat. Prost pregatiti si dezinteresati. Doi pescari cu o plasa de pesti se descurcau mai bine...
Am fost elev scum 40 de Ani si nu exista comisii si comitete de elevi.Puneti mana pe carte si mai...
Nea Ilie, mai pune mâna pe regulament...
Unitatea e carniprod km 5. Sunt si acum epavele acolo.
Soferul depasit nu s-a asigurat. A considerat ca daca semnalizeaza e in regula .A dat de doua ori di...
Intre timp in Romania.........................Conform datelor recente, datoria publică a țării a ...
Ala de 20 de ani abia se tinea pe picioare . Era beat si drogat.
Este normal ce se intampla . Pietonii nu se asigura si tasnesc pe zebra .
Interesant cum a putut intretine relatii sexuale cu un copil! Cum naiba a reusit sa "intre"? Sau vio...
Dar legea privind produsele romanesti unde e? Sa fie obligate retelele maphioate de shupermacheturi ...