Cu ce se alege Delta Dunării din mărețul Plan Național de Redresare și Reziliență (PNRR)… Jenant!!!
Planurile de Redresare și Reziliență au fost lansate de Comisia Europeană în scopul revenirii la normalitate a țărilor membre afectate major de pandemia de COVID 19. În acest scop, pentru prima dată în istoria sa, Comisia Europeană s-a împrumutat cu suma de 723,8 miliarde Euro care a fost distribuită celor 27 de țări membre pentru a-și reface economiile. Dar… Nu refacerea economiilor tradiționale ci implementarea unor proiecte care să conducă la realizarea obiectivelor din marile provocări europene, respectiv European Green Deal (Pactul Verde European) și Strategia pentru Biodiversitate a UE 2030. Cele două mari provocări constau, de fapt, în reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră pe întregul teritoriu al UE cu 100% până în 2050 comparativ cu 1990 și, respectiv, îmbunătățirea stării speciilor de floră și faună, atât calitativ cât și cantitativ.
Pentru cele două obiective uriașe, teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării (RBDD) ar fi fost cadrul ideal de implementare a lor, având în vedere că RBDD este cea mai importantă zonă naturală cu regim de protecție din România cu un statut internațional remarcabil pe de o parte, dar și din cauza nevoilor stringente de finanțare care să salveze această zonă de la distrugere.
În septembrie 2020, când Comisia Europeană a lansat PNRR-ul, Ministerul Fondurilor Europene, condus de ultracompetentul Marcel Boloș, a solicitat tuturor ministerelor propuneri de proiecte care să fie incluse în PNRR. Ministerele, la rândul lor, au solicitat instituțiilor din subordine (agenții, instituții deconcentrate, etc.) propuneri de proiecte pentru PNRR. Și totul era foarte urgent! Dar era și campanie electorală… Șefii instituțiilor deconcentrate erau interesați de cine câștigă alegerile ca să știe dacă mai rămân pe posturi iar, in ministere, uitaseră toți de PNRR. S-au încropit niște propuneri care au fost trimise la Comisia Europeană, evident respinse vehement de funcționarii de la Bruxelles. Abia prin martie 2021, s-a reluat, de data asta sub conducerea ultracompetentului ministru Cristrian Ghinea, apelurile pentru proiecte. Evident, toți s-au conformat!
Administrația Rezervației a trimis la Ministerul Mediului următoarele propuneri care să fie incluse în PNRR:
Total solicitat de ARBDD: 99 milioane Euro (probabil au primit indicația să nu depășească 100 milioane Euro).
Trebuie sa menționez că aceste solicitări nu s-au făcut pe baza consultării cu cei implicați (agenți economici, reprezentanți ai comunităților locale, comunitatea științifică, etc.). Acestea erau prioritățile pentru Delta Dunării? Nimic de reconstrucție ecologică? Nimic de refacerea habitatelor naturale? Nimic despre navigația haotică și agresivă din delta? Nimic despre repopulări cu specii periclitate? Nimic pentru comunitățile umane din rezervație (acces la sistemul sanitar și de educație pentru secolul 21)? Nu! Nimic!
În marele document (la propriu, 767 pagini) adoptat de Comisia Europeană pentru care s-a deplasat la București însuși președintele Comisiei Europene proiectele dedicate Deltei Dunării se găsesc la capitolul B3, Reforma 2, “Reforma sistemului de management al ariilor naturale protejate în vederea implementării coerente și eficace a Strategiei Europene privind Biodiversitatea”, Investiția 4, “Investiții integrate de reconstrucție ecologică a habitatelor și conservarea speciilor aferente pajiștilor, zonelor acvatice și dependente de apă”. Investițiile sunt următoarele:
Subinvestiția 4.3. „vizează reducerea eutrofizării și menținerea diversității biologice în lacurile din Delta Dunării” . “Ca urmare a acestei subinvestiții, cel puțin 100 ha de suprafețe de lacuri vor fi beneficiat de lucrări de îndepărtare a plantelor acvatice…” Să menționăm că în Rezervația Biosferei Delta Dunării sunt aprox. 300.000 ha de lucii de apă. Vom îndepărta plantele acvatice de pe 100 de ha.
Subinvestiția 4.4 se referă la “a dezvolta un sistem de monitorizare a sturionilor sălbatici de-a lungul Dunării de Jos (1 500 km), coroborat cu IA, în vederea combaterii braconajului”. Asta n-am înțeles-o! Dunărea de Jos are 1500 km, când tot cursul Dunării în România are doar aprox. 1.000 km?
Subinvestiția 4.5 se referă la “a moderniza infrastructura publică de acces și vizitare a Deltei Dunării pentru reducerea presiunii turismului asupra habitatelor și speciilor. Ca urmare a acestei subinvestiții, vor fi construite 10 centre de vizitare, cu scopul de a reduce presiunea turismului asupra habitatelor”. No comment!
În același document se menționează că suma totală acordată Romaniei pentru PNRR este de 29.181.842.750 Euro și este formată din 10 tranșe de bani denumite “sprijin nerambursabil” și 10 tranșe de bani denumite “sprijin sub formă de împrumut”.
Nici una dintre investițiile alocate Deltei Dunării nu este finanțată din tranșele de sprijin nerambursabil!
Subinvestiția 4.4. este finanțată din tranșa a 7-a de sprijin sub formă de împrumut iar Subinvestițiile 4.3. și 4.5. sunt finanțate din tranșa a 10-a (ultima!!!) de sprijin sub formă de împrumut.
Așa s-a scris istoria părții din PNRR alocată Deltei Dunării. A trecut pe lângă noi o altă șansă istorică de a reface această zonă. Am pierdut-o! Cine sunt vinovații? Toți de la ARBDD, de la Ministerul Mediului, de la Ministerul Fondurilor Europene și, nu în ultimul rând, așa-zișii experți de la Comisia Europeană. Toți acești oameni vor avea pe conștiință destinul ultimei zone naturale excepționale a Europei și destinul oamenilor, câți mai sunt, trăitori pe aceste locuri.
Felicitari pentru aceasta analiza. In Ro numai avem specialisti adevarati, multi au plecat in alte tari. Iar cei putini ramasi nu au un cuvant de spus in fata functionarilor din ministere si agentii, ajunsi prin pile si relatii. Agentia nationala de arii protejate este o forma fara fond. Nu stim sa ne pretuim oamenii adevarati si natura.
Autoritățile, ori sunt incompetente, ori sunt lase...
Foarte urat. Prost pregatiti si dezinteresati. Doi pescari cu o plasa de pesti se descurcau mai bine...
Am fost elev scum 40 de Ani si nu exista comisii si comitete de elevi.Puneti mana pe carte si mai...
Nea Ilie, mai pune mâna pe regulament...
Unitatea e carniprod km 5. Sunt si acum epavele acolo.
Soferul depasit nu s-a asigurat. A considerat ca daca semnalizeaza e in regula .A dat de doua ori di...
Intre timp in Romania.........................Conform datelor recente, datoria publică a țării a ...
Ala de 20 de ani abia se tinea pe picioare . Era beat si drogat.
Este normal ce se intampla . Pietonii nu se asigura si tasnesc pe zebra .
Interesant cum a putut intretine relatii sexuale cu un copil! Cum naiba a reusit sa "intre"? Sau vio...