Pe data de 13 aprilie 2018, Filiala Tulcea a Colegiului Național al Asistenților Sociali din România (CNASR) se ridică în picioare pentru asistența socială, organizând la Sala de Conferințe a Consiliului Județean, un eveniment dedicat asistenților sociali și oficialităților județene ce susțin profesia de asistent social. Județele noastre se alătură celorlalte 22 de județe prin care a trecut Caravana CNASR. Președintele CNASR, organizația reprezentativă a acestei nobile profesii ne-a acordat un scurt interviu despre această campanie fără precedent dusă la nivel național.
Domnule profesor, a venit rândul filialei Tulcea „să se ridice în picioare pentru asistența socială”…
Totdeauna filiala condusă de către domnul Ionuț Rotaru s-a aflat în top, fiind în firescul lucrurilor ridicarea în picioare pentru profesia de asistent social. Vă mulțumesc dvs, pentru posibilitatea de a mă adresa cititorilor tulceni, domnului Rotaru pentru organizarea evenimentului cât și Consiliului Județean pentru sprijinul și găzduirea întâlnirii noastre.
Străbateți țara în lung și-n lat alături de echipa dumneavoastră pentru a „repune profesia de asistent social pe coordonatele pe care le merită”, ca să citez dintr-o declarație recentă a dvs… De unde ideea și ce își propune Caravana CNASR?
Acesta este obiectivul campaniei noastre, de a aduce în atenția tuturor, oficialități, factori de decizie de la nivel local, publicului larg, necesitatea de a susține profesia de asistent social în cadrul comunităților locale. Mă întrebați de unde ideea? Din interiorul nostru, dintr-o necesitate existențială și profesională, aceea de a valoriza și a da strălucire intervențiilor asistentului social. Mă bucur foarte mult pentru faptul că oficialitățile județene susțin și se implică în evenimentele noastre, fiind foarte bine primiți peste tot pe unde trecem, și așa cum bine v-ați documentat, străbatem țara de la un capăt la celălalt aducând la aceeași masă oficialitățile județene cu asistenții sociali. Le mulțumesc tuturor și mai ales asistenților sociali pentru reprezentarea cu demnitate a profesiei noastre. Vom merge mai departe, în toate județele țării căci cele 7 teme ale Manifestului Asistentului Social, lansat la 1 iulie 2015 la Institutul Cultural Român, rămân de actualitate! Toate județele țării vor fi atinse de Caravana CNASR: oficialități, mass-media, asistenți sociali, lideri ai administrației centrale și locale, noi toți ne vom conecta emoțional la nevoile comunităților locale și implicit vom face cunoscută munca asistentului social, căci nu există comunități sustenabile fără asistență socială!
Este o campanie fără precedent în România, nicicând și niciodată o altă profesie nu a a avut parte de o asemenea mobilizare generală. De unde acest suflu?
Pe lângă dorința de a aduce în atenția societății dificultățile și nevoile asistenților sociali, dorim să ținem aprins spiritul de breaslă, să redăm asistenților sociali statutul pe care îl merită, să valorizăm și să arătăm tuturor rezultatele intervențiilor colegilor noștri, căci nu de puține ori un asistent social „intră într-o casă și salvează o viață”! Surprinde într-adevăr, magnitudinea și notorietatea campaniei noastre, însă profesia de asistent social a mai beneficiat de o asemenea promovare în perioada interbelică când celebra Școală Sociologică de la București, deja devenită mitică, a contribuit la dezvoltarea unui proiect de țară în domeniul asistenței sociale. De asemenea, după 1990 Școala de Sociologie și Asistența Socială de la București a contribuit substanțial la dezvoltarea profesiei de asistent social, la apariția legislației în domeniu, la dezvoltarea rețelei naționale de facultăți de profil, la dezvoltarea de studii și cercetări de specialitate. Așadar, ceea ce noi clădim astăzi, se bazează pe construcția înaintașilor noștri, din cele două momente distincte și cu note definitorii clare în dezvoltarea și evoluția sistemului național de asistență socială. Ceea ce facem astăzi, prin intermediul acestei Campanii, prin intermediul Galei Naționale de Excelență în Asistență Socială, prin studiile și cercetările realizate, prin creșterea calității actului de educație din facultățile noastre, prin atragerea mass-media în promovarea profesiei de asistent social, dar și prin conectarea la rețelele profesionale internaționale, nu este altceva decât o continuare, evident cu forțe sporite și la un nivel de înaltă ținută academică și profesională, a tradiției moștenite de care ne bucurăm. Sperăm ca România să fie receptivă și să se alinieze emoțional la ceea ce asistenții sociali promovează: respectarea demnității și unicității ființei umane.
Ați amintit de Gală, un alt proiect de dimensiuni naționale pus în scenă de către echipa de la CNASR… Aveți un apetit special pentru asemenea proiecte maximale….
Și pentru că am ajuns aici, dați-mi voie să felicit filiala Tulcea a CNASR câștigarea Premiului Filiala Anului la ediția 2017 a Galei, într-un concurs național și printr-o competiție extrem de riguroasă. Tot la capitolul mulțumiri, dați-mi voie să mulțumesc tuturor partenerilor care susțin aceste proiecte, și în mod special echipei care mă însoțește, cum frumos v-ați exprimați dvs, în această Caravană: Cristian Roșu – vicepreședinte, Ioan Durnescu – vicepreședinte, Diana Cristea – secretar executiv, dar și fiecărui președinte de filială care pune umărul la realizarea evenimentelor noastre județene.
Ce le urați colegilor dvs de breaslă, tulceni?
Să privească mereu spre Cer! Și dacă se poate să înalțe steagul biruinței tot mai sus. Nu întâmplător am ales să poposim după sărbătoarea Învierii Domnului în această filială, de aici din orașul încărcat de istorie dar și de speranță, noi toți privim cu încredere spre viitor! Vă mulțumesc pentru atenție, ca și pentru sprijinul acordat în popularizarea evenimentului nostru, prieteni jurnaliști ca dvs întregesc eforturile noastre pentru promovarea și valorizarea profesiei de asistent social.
Doru Buzducea este profesor universitar, decan al Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București. Conducător de doctorat în sociologie, președinte al Colegiului Național al Asistenților Sociali din România, autor de cărți, studii și cercetări de specialitate, redactor-șef al Revistei de Asistență Socială și președinte al Asociației Școlilor de Asistență Socială.
Pana acum nu si-a spus nimeni parerea. Fii tu primul cel care o face!
Dacă a fost construită din fonduri ale Companiei Naționale de Investiții, de ce apare sigla ERBA...
Deja ne-am lamurit ca nu se face nimic.''Consiliul de Supraveghere din Domeniul Naval (CSDN), afla...
Da cu siguranta trebuie sa participam si la aventuri in Jijila!
cel mai smecher baiat, dar din pacate nu este un om de incredere, deoarece imi datoreaza o shaorma d...
Cu ce-am greșit din zisele lui Ion Rațiu? Cred ca chiar ma aflu in interiorul celor spuse de ilust...
Pădurare, ai început frumos și ai sfârșit dând cu oiștea-n gard... Democrația presupune drep...
''cultura africană tradițională'' ??? Serios? Ati fost ... acolo? Eu am fost!
Iarăși accidente de la gazeta de perete a Politiei! Dar acum vreo două săptămâni a sosit în o...
Bine punctat, Vlad!!!
@Vlad banuiesc ca esti tulcean. Nu e productiv sa dai din gura pe modelul ''tipar''. Fa ceva sa indr...