Comuna Albești, sat Vârtop, județul Constanța, 10 septembrie 2024. În sala mare a căminului cultural a avut loc Conferința privind reziliența satelor, în cadrul proiectului LVIN Learning Villages International Network, finantat de Uniunea Europeana.
Asociația pentru Dezvoltare și Mediu – ADEMED, partener în acest program promovat de Asociația de istorie și arheologie Sabrosa (Portugalia) a organizat evenimentul, cu sprijinul Școlii ”Ion Creangă” din Albești, primăria comunei Albești, cu ajutorul întregii comunități. Au participat cercetători arheologi din Portugalia și Spania, specialiști din domeniul conservării biodiversității, istorici și arheologi din România, voluntari ADEMED, cadre didactice, reprezentanți ai autorităților locale.
Scopul conferinței a fost prezentarea diferitelor aspecte privind capacitatea satelor românești din din Dobrogea de a păstra obiceiuri și tradiții locale, cunoștințe despre natura locului, povești și legende, relații inter-umane reglementate cutumiar care asigurau coeziunea comunității și care ss constituie în mijloace de adaptare la schimbare.
Satele din România, spre deosebire de cele din vestul Europei, au pierdut în perioada regimului comunist, o bună parte din moștenirea lor culturală. Presiunea modernismului, puternică după 1989, a contribuit la această pierdere. Istoria satelor românești prezintă aceste particularități iar partenerii spanioli și portughezi au fost dornici să înțeleagă cum au supraviețuit, în aceste condiții, măcar unele tradiții culturale. Partenerii portughezi au descris rolul cunoașterii arheologice în înțelegerea capacității de reziliență a satelor iar cei spanioli au contribuit cu interpretări ale importanței educației pentru păstrarea patrimoniului cultural și cu o interesantă abordare a cunoașterii valorii regnului vegetal.
Între lucrări au fost intercalate două momente speciale, o prezentare de costume populare specifice sudului Dobrogei și un moment artistic prezentat de corul de copii Galacteea din Mangalia, condus de doamna profesoara Andreea Rusu. Acesta a încântat publicul cu melodii populare lipovenești și românești.
Cu ocazia conferinței s-au organizat două expoziții: 30 desene originale reprezentând aspecte ale vieții rurale realizate de Ana Maria Ștefănoiu și o expoziție de publicații, documente și ceramică locală realizată de doamna profesor de istorie Mihaela Vilcu.
Evenimentul organizat de ADEMED a făcut parte dintr-o serie de conferințe care au avut loc la Sabrosa (Portugalia), Cori (Italia).
Gabriela Staicu, ADEMED
Ți-aș spune, Vasilică, dar sunt în pauză de cafea.. Mai întreabă-mă și mâine.
Poate imi spune Rares de ce masinile armatei nu respecta nici o norma de poluare.
D-na Bucura cu tot respectul, dvs v-ati nascut cand eu deja munceam si vii acum sa-mi spui ca stagi...
Sumele alea cu virgulă-n coadă fac toți banii... Pe bune, Teo? Mor de râs...
Imparatie vesnica . Drum lin catre rai.
ati invatat un nou cuvant ''rezilienta''. lasati satele in pace ca se descurca si fara ideile voastr...
Presedintele Romaniei are alte atributii. Ce promite Simion sunt minciuni
Sa stiti ca nu cunosteam astea cu apa daca nu veneati voi.
Cu zaharcu nu se va realiza nimic. Pofta buna in continuare, ca vad ca-ti prieste. Nu se vede tirul ...
Autoritățile, ori sunt incompetente, ori sunt lase...