Noaptea Cercetătorilor Europeni a debutat pe 27 septembrie 2024, la ora 10:00 la Colegiul Economic Delta Dunării din Tulcea, unde cercetători de la Institutul Naţional de Geologie şi Geoecologie Marină au prezentat demonstrații inedite ale unor fenomene naturale și ale unor tehnologii de ultimă oră în studiul microplasticelor.
De la experimente pentru detectarea şi extragerea particulelor invizibile de plastic din sedimente, apă și organismele vii, până la demonstrații ale unei tehnici 🔬 de observare si identificare a diverselor tipuri de microplastice, publicul a putut să participe la experimente live și a descoperit cum cercetarea românească poate contribui la securitatea și îmbunătățirea vieții de zi cu zi.
Teme complexe abordate într-un mod accesibil
Evenimentele oferă ocazia de a aborda, într-o manieră accesibilă publicului larg, teme științifice complexe, cum ar fi cauzele şi efectele poluării cu plastic a apei, sedimentelor, organismelor vii, inclusiv a organismului uman, influenţa microplasticelor asupra sănătăţii noastre, precum şi modalităţi de protecţie a mediului, dar şi a propriei noastre sănătăţi. În același timp, participanții pot experimenta modul în care micro- şi nanoplasticele influențează direct viața cotidiană, precum și soluțiile oferite de cercetători pentru provocările pe care le acestea le prezintă pentru natură şi om.
Evenimente în toată țara
În perioada 27 – 30 septembrie 2024, 21 de localități din România vor găzdui Noaptea Cercetătorilor Europeni, un eveniment anual dedicat științei și educației științifice, organizat în România de consorțiul ReCoNnect. Evenimentele fac parte din seria Acțiunilor Marie Skłodowska-Curie, incluse în programul-cadru Horizon Europe al Uniunii Europene, și vor aduce publicului de toate vârstele oportunitatea de a interacționa cu cercetători de top și cadre didactice universitare, oferindu-le experimente și demonstrații științifice potrivite cu tema acestui an aleasă pentru România: „Știința pentru Pace și Securitate”.
Noaptea Cercetătorilor Europeni este un eveniment desfășurat începând din 2005 cu misiunea de a aduce mai aproape știința către societate și de a crește interesul tinerilor în cercetare. În fiecare an la sfârșitul lunii septembrie cercetătorii din 23 de țări și peste 400 de orașe din Europa celebrează prin întâlnirile cu publicul contribuțiile științei pentru dezvoltarea în mod sustenabil a unei societăți mai bune.
ReCoNnect 3: Building a Community este un proiect derulat în cadrul programului Horizon Europe prin Grant Agreement number: 101162613 — ReCoNnect 3 — HORIZON-MSCA-2023-CITIZENS-01.
Evenimente anuale și activități dedicate promovării științei
În fiecare an, consorțiul ReCoNnect organizează o serie de evenimente pentru promovarea educației științifice care facilitează întâlnirile directe între cercetători și școlile din țară, precum Caravana de științ ReCoNnect, Școala Altfel ReCoNnect, Concursul Național de Știință ReCoNnect, Școala de vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele.
Pana acum nu si-a spus nimeni parerea. Fii tu primul cel care o face!
Ți-aș spune, Vasilică, dar sunt în pauză de cafea.. Mai întreabă-mă și mâine.
Poate imi spune Rares de ce masinile armatei nu respecta nici o norma de poluare.
D-na Bucura cu tot respectul, dvs v-ati nascut cand eu deja munceam si vii acum sa-mi spui ca stagi...
Sumele alea cu virgulă-n coadă fac toți banii... Pe bune, Teo? Mor de râs...
Imparatie vesnica . Drum lin catre rai.
ati invatat un nou cuvant ''rezilienta''. lasati satele in pace ca se descurca si fara ideile voastr...
Presedintele Romaniei are alte atributii. Ce promite Simion sunt minciuni
Sa stiti ca nu cunosteam astea cu apa daca nu veneati voi.
Cu zaharcu nu se va realiza nimic. Pofta buna in continuare, ca vad ca-ti prieste. Nu se vede tirul ...
Autoritățile, ori sunt incompetente, ori sunt lase...